Marseille

Marseille

Marseille er den nest største byen i Frankrike med rundt 1,5 millioner innbyggere. Byen ligger ved Middelhavet i området Provance og er en internasjonal havneby. Førsteinntrykket av Marseille var at dette var en noe rolig by. Vi ankom byen rundt midnatt og reiste rett til hotellet uten at livet i gatene imponerte stort. Dagen etter ble hadde byen forvandlet seg til de grader. Fra å virke som en rolig by med lite folkeliv og butikker nærmest flommet byen over av både små, lokale butikker, gatemarkded, lyder og synsinntrykk. Nabogaten til hotellet (som forresten lå ganske sentralt) hadde forvandlet seg fra å være en folketom gate der det eneste vi så var patruljerende politi til å bli en gate full av små bakerier, innvandrerbutikker og internettkaféer.

Det vi viste om Marseille på forhånd var stort sett blanda drops. Vi viste at byen hadde vært brukt som innspillingssted for forskjellige filmer, at byen hadde en stor havn og lå ved middelhavet. Og at byen var mer utsatt for en del krimminalitet. Dette fikk vi til dels bekreftet da vi spurte hotellresepsjonisten og han merket 3 forholdsvis store sirkler i sentrumsområdet. Det var bak hotellet, på vestsiden av den gamle havna og rundt sentralstasjonen han markerte. Når det er sagt gjennomførte vi hele turen problemer, men vi tok våre forhåndsregler.  Av severdigheter fant vi mest ut av dette ved hjelp av et turristkart og noen brosjyrer som lå på hotellrommet. Vi fant også litt på Wikipedia.

En av atraksjonene vi fikk med oss var Chateau D´if som finnes på ei øy noe utenfor byen. Det er her Alexandre Dumas skal ha sett for seg at sin fiktive person greven av Monte Cristo skal ha flyktet fra. Slottet, som ble bygget for å beskytte Marseille i den tiden byen ikke var en del av det franske riket er ikke vanvittig imponerende, men er verdt turen ut. Her var turen også en del av målet da det er mulig å få et overblikk over byen fra båten.

En annen attraksjon som kan være fin å få med seg, om ikke for annet enn utsikten, er byens store kirke – Notre Dame De La Garde- som er plassert på en høyde over byen og gir en god utsikt over byen. Å gå opp tar rundt en halvtime. Vi gikk opp etter vi hadde vært og badet og gikk rett ned i restaurantstrøket for å spise.

Byen har som seg hør bør for en by med mange innbyggere forskjellige alternative spisesteder. Byen skal være kjent for sin Bouillabaisse uten at noen forsøkte det. Derimot gikk det i de gamle klassikerne som pasta, kinamat og biff.  Det virket også som det var bra uteliv i byen og utelivstrøket kunne minne om Aker brygge på 80-tallet og litt lite som Blindern anno 2008 selv om byen hadde sine trivlige brune lunger.

Vi var i Marseille i rundt 3 dager før vi reiste videre og byen virket som et trivelig sted, men ikke noe ekstraordinært.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *