Fem turer i nærheten av Oslo

Fem turer i nærheten av Oslo

Kongens utsikt

En kort kjøretur fra Oslo, langs Tyrifjorden, finner du Kongens utsikt. En enkel, tilrettelagt gåtur på rundt 1,5 km fra parkeringsplassen ved Krokkleiva og fram til utsiktsplattformen. Ved utsiktsplattformen får man en fin utsikt over Tyrifjorden. 

Tyrifjorden sett fra Kongens utsikt

Hvordan komme seg dit?

Ta E18 ut av Oslo i retning Kristiansand. Ved Sandvika, ta av i retning Hønefoss. Ta av ved Sundvollen og kjør opp til Kleivstua. Det poster per juli 2017 30 kroner i bompenger. Parker ved Kleivstua og følg merket sti.

Jæløya

Flott øy utenfor Moss. Flere attraksjoner, og gårdsutsalg på Øya. Kunst og  gode kanelboller på Galleri F15, og mulighet til å gå ned til vannet. På Jeløya ligger også Refsnes gods som har god mat, og flotte omgivelser. Det 250 år gamle  Godset, som nå er hotell er en del av de de historiske, og har flere Munch malerier samt verker av Jakob Weidemann og Andy Warhol. Hotellet er også tildelt Olavsrosa. En tur ut til Jeløy Radio er også å anbefale for utsikten og for å kunne se radioinstallasjonen. 

Galleri F15
Inngangsdørene til hovedbygget på Jeløya radio
Radiomaster på Jeløya radio

 

Hvordan komme seg dit?

Kjør E6 mot Göteborg, ta av mot Moss, og følg skilting. 

Spiralen i Drammen

På jakten over fine steder å besøke i nærheten av Oslo kom jeg ved en tilfeldighet over Spiralen i Drammen. Spiralen er en tunnel formet som en spiral opp igjennom fjellet. Opprinnelig laget for å ta ut steinmasse, ble Spiralen i 1961 åpnet for trafikk. Etter å ha kjørt Sprialen kommer man direkte ut i Drammensmarka, og det er flere fine gåturer man kan starte fra toppen av Sprialen. Det er også bevertning på toppen.

Drammen sett fra toppen av Spiralen

Hvordan komme seg dit? 

Kjør E18 mot Kristiansand, når du kommer inn mot Drammen: ta avkjørsel 24-Brakerøya-krysset i retning Drammen N/Rv283. Ved sykehuset, finn og ta Eivind Olsens vei til toppen. Det er en liten bomavgift for å kjøre spiralen.

Nordmarka langs Gjøvikbanen: Barlidsåsen fra Slippen

Turene hittil har vært enklest å gjennomføre med bil, men nå kommer to turer i Oslomarka hvor den absolutt beste reisemåten er tog. Den første turen, Barlidsåsen fra Slippen, er en enkel tur som egner seg til fots. Turen over åsen på umrerket, men tydelig merket sti er rundt 2 km lang og gir god utsikt på begge sidene av åsen. Mot slutten av åsen, kommer man til en blåsti. Her går jeg vanligvis til venstre ned mot Styggedalen. Videre kan man gå mot Solemskogen, Linderudkollen, Kjelsås eller hvor man måtte ønske i Lillomarka. For å få en tur på rundt 10 km har jeg fulgt blåsti videre mot Lilloseter, og deretter ned til Grorud eller Romsås.

Hvordan komme seg dit?

Fra Oslo, ta Gjøvikbanen (stasjoner i sentrale strøk: Oslo S, Tøyen, Grefsen, Nydalen eller Kjelsås) til Slippen. Slippen er første stopp etter Kjelsås. Ikke alle tog langs Gjøvikbanen stopper her. 

Nordmarka langs Gjøvikbanen: Sykkeltur eller skitur fra Stryken.

En klassisk dagstur i marka, og like fin med Sykkel om sommeren som på ski på vinteren. Turen starter med litt motbakke, men etter et kort stykke går det mest nedover. Omtrent halvveis på turen er det mulighet for å stoppe på Kikut hvor det er bevertning. Det er godt skiltet hele veien, og det er grusvei for sykling og oppkjørte løyper på vinteren. Da skiløypene går over vann, er det også litt variasjon i hvor løypa går om vinteren og sommeren. Det er mange fine steder å stoppe underveis, og man kan selv velge hvor man ønsker å komme ut av skogen. Et greit rutealternativ er Stryken, Kikut, Ullevålseter, Sognsvann. 

På veien passerer man Hakkloa, hvor man f.eks. kan gå til demningen i sørenden av innsjøen.

 

Hvordan komme seg dit?

Fra Oslo, ta Gjøvikbanen (stasjoner i sentrale strøk: Oslo S, Tøyen, Grefsen, Nydalen eller Kjelsås) til Stryken. Dersom toget ikke stopper på Stryken, kan man enkelt sykle til Stryken fra Harestua. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *