Der Bader Meinhof Komplex

Der Bader Meinhof Komplex

I mitt forsøk på å lære mer om tyskland har jeg i dag sett en film som tar for seg Rote Armee Fraktion (RAF) og de terroraksjonene som ble gjennomført av denne gruppen. Filmen tar i starten for seg mange av problemene på 1960-tallet og gjør dette ved å åpne filmen ved en stor demonstrasjon som blir møtt med motstand i form av slag og bank av politiet. Deretter følger en lang sekvens med bilder og stemmninger fra denne perioden. Vi ser også hvordan Andreas Baader og Gudrun Ensslin gjenomførte de første operasjonene og hvordan Ulrike Meinhof forholdt seg til disse i denne perioden. Senere i filmen ser vi hvordan Meinhof og Ensslin arrangerer en flukt for Andreas Bader.

Filmen som klarer å sklldre en viss tidsånd med vest mot øst, har dessverre også en del svakheter. Etter å ha sett hele filmen er jeg av den mening av alt for mye stoff er trukket inn i filmen. Det er mange sterke visuelle scener, mange begivenheter

og mange historiske referanser, men disse blir fremstilt uten noe særlig fortelling. Hadde jeg vist dette før jeg så filmen ville jeg nok lest mer om RAF og de forskjellige operasjonene disse var innvolvert i. Det blir litt frustrerende når man ser et atentat av en statsmann man ikke kjenner og spesielt når man ikke kjenner motivasjonen bak det eksakte drapet.

Litt lokalhistorikk har jeg også lært. I filmen får vi se scener fra fengselet og rettssalen hovedpersonene bak RAF møtte. Det viser seg at dette fengselet ligger i på en plass som heter Stammheim, som ligger her i Stuttgart. Det er også gjennomført terrorattentater her i byen. Når jeg har kommet mer i gang med studiene vil jeg forsøke å lese mer om dette og kanskje skrive noe også.

Filmen har premiere på norske kinoer: 31.10.08

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *