Valg i USA

Valg i USA

I kveld er det igjen duket for amerikansk valgkamp, denne gangen mellom demokratenes Barack Obama og republikanerenes John McCain. Her i Stuttgart kan valget følges på det tyskamerikanske handelskammeret i byen, om jeg kommer til å være der i kveld vet jeg ennå ikke. At det er amerikansk valg igjen minner meg på at tiden går fort, jeg kan huske forrige valg mellom Bush og Kerry, jeg kan også huske valget mellom Gore og Bush for 8 år siden.

Det var på ungdomsskolen, og vi hadde en debatt i samfunnsfagtimen, det var om valget i USA. For oss dreide dette valget seg mer om de moralske aspektene rundt dødsstraff. Som seg hør og bør var det en høylydt debatt. Jeg kan huske at jeg ikke hadde noe særlig til overs for George Walker Bush, men jeg kan ikke huske helt hvorfor. Valget ble avgjort ved en opptelling i Florida og det var mye ståhei om feil i tellingen -jaja, gjort er gjort og spist er spist.

Fire år senere var det en mulighet til å bli kvitt Bush. Mange europere hadde tro på at problemer i Irak og Afganistan skulle få velgerene til å kaste texas-Bush og velge den høye ketschupbaronen fra Massachussets, John Kerry. Slik gikk det ikke og Bush fortsatte ved roret.

I dag skal det velges ny president og det virker som at mediene og de fleste her i Europa – inklusiv meg – krysser fingrene for Barack Obama. Blir han valgt vil han også bli den første ikke-hvite presidenten som pakker ut sine esker i det hvite hus. Dessverre tror jeg at mange amerikanere stemmer mer konsevativt enn det våre medier gir utrykk for. Jeg tror John McCain kommer til å gjøre det bra. Det eneste jeg kan gjøre er å håpe på et parti-bytte i det hvite hus. -Vote for change-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *