Last ned bøker gratis og lovlig

Last ned bøker gratis og lovlig

Jeg har de siste to årene hatt stor glede av en finurlighet i opphavsrettslovgivningen, og nå ønsker jeg å dele dette tipset med deg. På Internett kan du finne mye materiale gratis, og ofte kan det være vanskelig å avgjøre hvorvidt det er lovlig å bruke eller å bygge på verker du finner online. Kanskje du ønsker å sette opp et skuespill eller lage en film. I begge disse tilfellene kan opphavsretten være i veien, for du kan ikke fritt legge inn den nyeste sangen til Lady Gaga eller Tåsen skolekorps i en video uten å klarere rettighetene først.

Opphavsrettslovgivningen har flere mål, og det målet du helt sikkert har hørt flest ganger er sikringen av opphavsretten i favør for opphavsmannen, eller opphavsmannens eksklusive rett over eget verk. Det  tildeles når et verk blir skapt en eksklusiv rett til opphavsmannen slik at hun skal kunne tjene på sitt arbeide i en tidsbestemt periode. Fordelen med denne lovgivningen er en beskyttelse av retten til verket slik at, for eksempel, dersom jeg skriver en artikkel, og ønsker å selge denne kan jeg kreve inn penger for andres bruk av denne. Heldigvis for offentligheten er mine rettigheter begrenset. Dersom du ønsker å sitere denne artikkelen kan du gjøre det, og dersom du ønsker å bygge videre på ideer jeg har skrevet om kan du også gjøre dette, siden ideer ikke er beskytttet av opphavsretten. Du har også rett til å gjøre forskjellige ting med et eksemplarer du har ervervet, som for eksempel låne bort en bok til en venn eller se en film sammen med familien uten at de andre også trenger  kjøpe tilgang. Ting du ikke kan gjøre er å kopiere et åndsverk og gi det ut som ditt eget, eller å dele en hel film med hele verden gjennom internettet. Når det er sagt, er det viktig at offentlighetens interesser ivaretaes i like stor grad som opphavsmannens private interesse.

Bare tenk hvor kort menneskeheten hadde kommet dersom alle store tenkere hadde hatt en ubegrenset rett til sine verker.  Tenk hvor vanskelig skoleverket hadde hatt det dersom det måtte betale Aristoteles etterfølgere en viss pengesum hver gang en elev skrev en skoleoppgave om han, eller om Albert Einsteins ideer hadde vært eksklusivt hans egne og han måtte eksplisitt tillate andre å bygge på disse. Andre absurde tilfeller kunne vært at du måtte betale en lisensavgift til avisen hver gang du nevnte informasjon fra en artikkel, eller om familien din fikk en regning i posten fordi sønnen eller datteren din snakket om mattestykkene fra skoletimen over middagsbordet. Vi skjønner at rettighetene i opphavsrettslovgivningen er en toveis gate, ikke bare skal opphavsmannen kunne tjene penger på sitt arbeid, offentligheten skal også kunne benytte seg av dette. Vi skal kunne bygge på ideer, vi skal kunne snakke om verker, og når verker er over en viss alder skal de frigjørese fra den eksklusive retten opphavsmannen holder. Det er denne rettigheten jeg nå ønsker å fortelle deg om.

Når et verk når en viss alder, i vårt tilfelle 70 år etter opphavsmannens død, frigies verket til den offentlige sfære. Det er nå ingen som kan eksklusivt kontrollere, enten ved å ta penger for eller ved å begrense nye verker bygget på det frie verket. For å bruke en modifisert parafrase fra GNU guru Richard Stallmann, verket er nå “fritt, ikke som i fri bar,men som i fri tale”. Så hva vil dette si? Det betyr ikke at du kan gå inn i nærmeste bokhandel og ta med deg Jane Austens stolthet og fordom eller Robert Lewis Stevensons Sjørøverøya uten å betale. Det fysiske eksemplaret er fortsatt bokhandlerens eiendom, men verket skrevet på de trykte sidene er offentlig eiendom på lik linje med “lufta er for alle” (Noe som forøvrig er tull. Lufta har blitt gjort til forbruksvare på mange måter). Det du kan gjøre er å kopiere verket, men siden du er smart og leser litt rundt online, har du nå lært at noen har gjort dette før deg. Mange sider på nettet tilbyr gratisversjoner av gamle verker til nedlasting. Jeg har benyttet meg mye av gratislista til Amazon, men et annet genialt nettsted er Project Gutenberg. Her kan du laste ned gratisversjoner i flere formater, enten det måtte være for PC, Mac, iPhone, Android, Kindle, Ipad, eller noe annet. Gratulerer, du har nå tilgang til alle gamle klassikere for evig og alltid.

PS: Har du oversikt over lignende nettsteder med norske verker, si gjerne ifra. Jeg ønsker at norske verker, og norske oversettelser av utenlandske verker også skal bli lagt ut når opphavsretten gikk ut.

The picture is taken by David Flores and shared under a Creative Commons license. Please refer to this page for more information

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *