Planlegg gaming-TV kjøpet

Planlegg gaming-TV kjøpet

Prisene på TV-apparater har sunket dramatisk, og apparater som for bare et par år siden virket utenfor rekkevidde er nå tilgjengelig for alle. Det er ofte fristende å velge det dyreste og det beste på første besøk i butikken, men dersom du forbereder deg og tenker over hva du virkelig trenger er det mye penger å spare.

Når du skal kjøpe ny TV er utvalget av som møter deg i butikken overveldende. Med sterke farger og skarpe linjer skal du overbevises om at akkurat Sony, Philips eller Sharp er merket for deg. Problemet når du skal velge i dagens TV-marked, sammenlignet med tidligere, er at produksjonen av apparatene og funksjonene de inneholder i stor grad er standardiserte og i liten grad skiller seg fra hverandre. Å velge en TV produsent over en annen har derfor mindre å si enn for eksempel å velge mellom et Android eller iOS produkt. Når du skal kjøpe en gaming-TV er det derfor andre kravspesifikasjoner du må bestemme deg for, noen av disse spesifikasjonene er personlige som for eksempel hvordan du liker at fjernkontrollen ligger i hånda eller vinkelen på de avrundede hjørnene rundt skjermen, men det er også en del tekniske, objektive spesifikasjoner som det kan være lurt å følge.

Før du går til butikken for å se hva de har tilgjengelig bør du ha forberedt deg hjemme og tenkt over et par ting:
– Hvor mørkt er rommet du ønsker å sitte i?
– Hvor nær Tven kommer du til å sitte?
– Hvor mange eksterne apparater kommer du til å koble til (konsoller, dekodere, medieavspillere)
– Vil du benytte lyd gjennom apparatet eller har du eget anlegg for lyd.

Disse spørsmålene vil hjelpe deg å finne ut av hvor sterk bakgrunnsbelysning du vil trenge, hvor stor skjerm du kommer til å trenge, hvilken oppløsning du burde velge, hvor mange innganger du kommer til å trenge, og om du burde påkoste en TV med bedre lyd. Det som er viktig å huske på er at ved å gjøre et valg utelukker du andre alternativer eller øker prisen du må gi for å få en TV som dekker dine ønsker og behov.

Plasma eller LCD

Et valg som må bestemmes er hvorvidt du skal velge en TV med plasma eller LCD visningsteknologi. Tradisjonelt har plasma blitt tilskrevet å ha bedre fargegjengivelse og spesielt på mørke farger. Dette skyldes at LCD, liquid crystal display eller flytende krystall skjermer, hittil har benyttet en hvit lyskilde bak eller på siden av fargeflaten. I dag blir dette bakgrunnslyset i stor grad blir avgitt fra LED-punkter (derav navnet LED-TV), som har tatt over for mer strømslukende og varmeutviklende teknologier. LED, som står for light emitting diode eller lysavgivende diode, er en stadig mer populær lysteknologi som gir mye lys og bruker lite strøm. Dette har resultert i slankere apparater. Det er per i dag flere teknologier som forsøker å fjerne baklys-metoden og LCD-flaten med fargepunkter som også avgir lys. På CES-messen i Las Vegas tidligere i år viste Sony fram sine Crystal LED-skjermer og flere produsenter viste fram skjermer basert på Organisk LED. For begge disse teknologiene er det hvert fargepunkt som også avgir lys og i forhold til aparater som bruker baklys får du et større fargespekter, bedre fargemetning og du slipper noen av problemene bakbelysning fører med seg. I tillegg sies det at disse teknologiene er enklere å tegne til, og derfor vil Tven bruke mindre tid fra å ha motatt signalet til dette er vist på skjermen.

Størrelse

Size does matter, og skjermstørrelsen spiller definitivt inn på hva slags TV mange ser for seg, men også her kan det være lurt å ta et bevisst valg. Er størst mulig TV alltid det beste? Dersom du blir sittende for nære en stor skjerm kan dette være slitsomt for øyet som stadig må bevege seg for å endre fokusområde på skjermen. Samtidig er det viktig å huske at oppløsningen på signalet skal fordeles utover hele skjermen og at antall punkter per kvaderatcentimeter reduseres med størrelsen. Skal du sitte plassert et lite stykke unna apparatet kan en stor TV være en god idè, men dersom du trenger en TV til det 10 kvaderatmeter-store spill-rommet burde du nok ikke gå for en 70-tommer.

Vi har så vidt nevnt oppløsning, og selv om dette har vært et veldig viktig aspekt tidligere har vi nå kommet til et punkt hvor de fleste Tver selges med full-HD. Full HD vil si at skjermen kan vise 1080 horisontale linjer ved et bildesideforhold på 16:9. Dette er den høyeste standardiserte oppløsningen som komersielle Tver har for øyeblikket. Alternativet, som ofte kalles HD-ready eller 720 har tilsvarende en oppløsning på 720 linjer.

Tilkoblinger

Som gamer er tilkoblinger viktig. Det er ikke kun èn boks som skal kobles til, men ofte mange forskjellige enheter. Mange har en tuner for TV-signalene, en DVD eller Blueray-spiller, en avspiller for digitale filer, kanskje en kabel liggende for tilkobling til laptop, og flere spillkonsoller. Med mindre du ønsker å måtte fysisk flytte fram TVen for så å tråkke i kabelsalaten kan det være greit å velge en TV hvor du kan koble til alt du måtte ha av nye og gamle spill konsoller. Hvis du velger et apparat med tre-fire HDMI-innganger og et par Scart-innganger kan du ved hjelp av fjernkontrollen switche mellom Gears of War på Xboxen, og Zelda: Occarina of Time på din Nintendo 64. Når du først har koblet flere enheter på Tven kan det være lurt å samtidig tenke litt på hvordan alt skal høres ut.

Lyd

Det visuelle spiller helt klart en stor rolle i spillopplevelsen, men det blir ingen helhetsfølelse uten lyd. Alle Tver kommer med innbygde høytalere og forsterkere, men også her er det stor forskjell på apparatene. Ettersom masseproduserte skjermenheter har blitt relativt standardiserte og rimlige legger mange produsenter sin prestisje i lyd-delen, samtidig har hjemmekinotrenden virkelig fått fart på salg av avanserte surround-systemer, og kanskje du allerede har et lydsystem som kan brukes. I såfall burde du sjekke at Tven du ønsker å kjøpe har en utgang som støtter digitallyd. Både Playstation 3 og Xbox 360 leverer 5.1 dolby sourround, og dersom metoden din for å koble TV-apparatet til forsterkeren din er gjennom hodetelefonutgangen går du glipp av mye opplevelse. Her kan du også spare penger ettersom lyd aspektet av apparater med veldig god lyd blir overflødig dersom du bruker et separat hjemmekinoanlegg som lydkilde.

Smart-TV

Hittil har datamaskinene gjort sin inntreden i både mobiltelefoner og tablets, og det var bare et spørsmål om tid før også Tvene ble smarte. Ideen er ganske enkel: Plasser innmat fra en datamaskin i en hvilkensomhelst annen teknologi, lag en måte å styre programvaren og koble til en skjerm. Som gamer kommer du nok oftest til å se skjermbildet fra din konsoll, men når spill i større grad er tilkoblet Internet, og oppdaterer resultater og sosiale aspekter til verdensveven kan det være praktisk å kunne se disse dataene igjennom Tven.

Alt klart

Å investere i en TV har blitt enklere og mindre risikabelt ettersom prisene har har sunket og de brede, masseproduserte skjermenhetene har fått et forholdsvis godt innslagspunkt kvalitetsmessig. Prisene er ofte høyere dersom du velger apparater med cutting-edge teknologi, og det kommer til å bli dyrt for de første apparatene med OLED eller krystal LED. Ofte vil du også oppleve at en TV nå er mye mer enn bare skjerm-enheten som er plassert i boksen. Software med forskjellige grensesnitt, ambilight, minnekortlesere og annet småsnacks er også ting produsentene har plassert i apparatene for å gjøre de mer ettertraktet og for å skille de fra konkurrentenes. Det kan ofte være lurt å sjekke de objektive fakta med apparatenes spesifikasjoner, størrelse, responstid og oppløsning er bare noe produsentene klisterer med fancy farger og under fine logoer på skjermen. En god innkjøpsstrategi kan være å la produsentene forsvare prisen på produktet, og sammenligende argumentasjonene mot dine ønsker og krav. Er apparatetet dyrt fordi det inneholder en stor og fin forsterker som leverer gromlyd er dette irrelevant dersom du ønsker å bruke hjemmekinoanlegget til lyd. Ved å være bevist på dine egne krav, ønsker og muligheter kan du spare mye penger, penger som du kanskje ville ha brukt dersom du hadde kjøpt det beste og feteste på markedet, men som du aldri ville ha utnyttet til fulle.

 

Bildet er tatt av Duncan Rawlinson (thelastminute) og publisert på Flickr under en Creative Commons lisens. Her kan du finne bilde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *