Mine topp 9 Android applikasjoner

Mine topp 9 Android applikasjoner

Android er Googles operativsystem for mobiltelefoner, og i likhet med iPhone, Ovi og andre smarttelefon-OS legges det tilrette for brukeskapte applikasjoner. Jeg har gått igjennom de jeg bruker og funnet fram noen jeg ønsker å anbefale.

Behov og etterspørsel
De siste årene har mobilmarkedet gjennomgått en dramatisk endring. Selv om det tidligere fantes mobiler med avanserte funksjoner tør jeg påstå at det er først med åpne plattformer og enkle API vi har opplevd en stor overgang. En teknologisk overgang der mobilen har blitt symbolet på konvergensen av forskjellige medieprodukter. La meg illustrere dette med et eksempler fra en helt vanlig dag. I likhet med mange andre har jeg nå mye av musikksamlingen min lagret i nettskyen, med den svenske musikktjenesten Spotify ligger ikke musikken lengre på min harddisk, men et annet sted tilgjengelig gjennom Internettet. Så når jeg venter på at dusjen skal bli ledig kan jeg synkronisere spillelistene mine. Da lastes musikken ned til mobilen slik at jeg kan høre den på bussen senere. For så lenge jeg er hjemme kan jeg benytte meg av mobilens WiFi tilkobling til mitt trådløse nett og slipper da å betale for trafikken. På bussholdeplassen kobler jeg meg opp mot 3G nettet slik at min trafikanten-app kan hente ned rutetidene. Er bussen forsinket vil dette ligge inne i santidssystemet og jeg vil bli opplyst om dette. Gjennom hele dagen har jeg tilgang på mail, twitter og facebook og med jevne mellomrom sjekker telefonen om jeg har mottatt noe. På veien hjem når jeg går innom matbutikken og bokhandleren hjelper telefonen meg å finne oppskrifter og i mitt søk etter billigst mulig bøker kan jeg scanne strekkodene og sjekke om bøkene er billigere tilgjengelig via nettet for eksempel på Amazon eller Play. Vel hjemme kan jeg sjekke kalenderen og finne ut når jeg eventuellt skal gjøre noe den neste dagen, denne synkroniserers også med avtaler på mail og med Google Calendar. Nå finnes det riktignok andre løsninger på alle eksemplene jeg trekker fram her, men med riktig kunnskap, applikasjoner og netttilgang kan det gjøres enklere og raskere på telefonen.

Brukerskapte applikasjoner
I dag har det blitt mulig å selv lage applikasjoner for telefonene. Gjennom iStore og Google Markets kan brukerne av de respektive plattformene selv skape, laste opp og dele sine arbeider. Selv om mange av disse er enkle programmer, og en stor del inneholder reklame eller er trial-versjoner finnes det noen applikasjoner som virkelig tar mulighetene inn over seg og skaper noe nytt. De som måtte ønske å lage en app selv kan på Android laste ned et Runtime Enviroment fra Google, dette fungerer godt med utviklingsverktøyet Eclipse og er bygget på Java. Gjennom et rikholdig grensesnitt kan man benytte seg av mange av de innebygde funksjonene i telefonen. GPS-orientering, kamera, kompass, bluetooth, bevegelsessensor, you name it, det er til din disposisjon. Å si at alle brukere kan utvikle er riktignok en overdrivelse. Selv om det ligger mange gode guider tilgjengelig og java kan læres for knapper og glansbilder online trengs det mye kunnskap for å lage gode og populære applikasjoner. Dette kan også sees på de store “hits’ene” som gjerne er utviklet av mer eller mindre profesjonelle aktører.

Her er min lille liste på 9 punkter over programmer jeg liker å bruke. For sikkerhets skyld vil jeg si at listen bare er satt opp tallvis, men at dette ikke har noen betydning.

1. Trafikanten

Er du bosatt i Oslo og har en smarttelefon kan du ikke komme unna Trafikanten-applikasjonen. Den helt klart smarteste måten å komme seg rundt i Oslo er med kollektivtransport. Trikk, buss, T-bane og båt lar deg komme fram og tilbake uten å måtte kjøpe, kjøre og parkere bilen. Trafikantens applikasjon lar deg søke på holdeplass, eller finne denne ved hjelp av nettverkssted og GPS. Den er også oppdatert mot Ruters sanntidssystem slik at du får beskjed om det er noen forsinkelser.

2. Spotify

Spotify er en nettsky-musikksamling. Spotify har et imponerende musikkbibliotek som du med et Spotify Premium abbonement kan benytte på mobiltelefonen. Om du ikke skulle ønske å spare telefoneregningen kan du laste ned musikk ved å sette spillelister til off-linemode. Slik kan du oppdatere det lokale musikkbiblioteket på mobiltelefonen når du befinner deg i en Wifisone. Spotify er en musikktjeneste du ikke kan være foruten, spesielt om du ikke ønsker å måtte legge musikk manuelt inn på minnekortet og spille denne av med musikkavspilleren som følger med.

3. Airport controller

Listens eneste spill. I Airport Controller skal du styre store og små fly samt helikopter trygt inn på sine respektive landingsplasser. Dette kan høres enkelt og greit, men med mange fly i lufta må du holde tunga rett i munnen for å unngå kollisjoner. Det at flyene flyr i forskjellige hastigheter gjør det hele et hakk vanskeligere.

4. Barcode Scanner

Denne applikasjonen har potensial, og er tatt med av den grunn. Selv om programmet kunne vært mer brukervennlig og mer av dataene kunne vært lagret lokalt er selve ideen god. De fleste gjennstander med strekkode er fortsatt ikke lagt inn i registeret til programmet, og etter å ha lest koden sender programmet deg til forksjellige sider. Til nå har jeg funnet størt nytte av programmet til å scanne bøker siden strekkoden her er standarisert og bøkenes ISBN nummer er et godt utgangspunkt for et produktsøk. En morsom applikasjon med stort forbedringspotensial.

5. Google Sky Map

Google Sky Map er også et program som har en større partyfaktor enn nytte. Iallefall for meg. Programmet lar deg se stjerner på himmelen og benytter den innebygde bevegelsessensoren og nettverksstedet til å finne presist ut hvilke himmellegemer du ser på.

6. Meebo IM

Meebo har lenge hatt en god tjeneste på nettet der meebo.com har fungert som et sammlingssted for alle mulige chattetjenester. På mobiltelefonen kan dette være nyttig siden webleserne ikke har fanemuligheter og at hopping mellom applikasjoner er upraktisk på en liten skjerm. Programmet støtter Facebook-chat, MSN, Google Talk og andre tjenester som nå er tilgjengelig gjennom samme program.

7. Shazam

Har du hørt en sang og lurt på hvilken sang det er? Shazam tar opp en liten del av sangen, kobler seg opp, ser etter musikkmønsterne og gir deg svaret på hvilken sang det er du lytter til. Tjenesten fungerer veldig bra og jeg har i flere forsøk blitt imponert over treffsikkerheten.

8. Layar

Layar, selve navnet kan høres ut som det engelske ordet “layer” og det er akkurat det dette programmet er. Ved å bruke kamera, bevegelesessensor og posisjonering kan programmet vise hva som befinner seg i nærheten utifra forskjellige søkekriterier. For eksempel kan bilder som er lagt inn med lokalisering på webtjenesten Panoramio finnes i nærheten. De dukker da opp, og gjennom kameraet vises et bilde på skjermen der posisjonene er lagt inn i terrenget. Denne tjenesten har, slik jeg ser det, enorme muligheter og det hele virker veldig godt. Må prøves.

9. Picasa Uploader

Picasa er Googles fototjeneste på PC og Mac. I tillegg kommer Picasa med et online bildebibliotek der du kan lagre bildene dine. Denne tjenesten minner om Flickr, dersom du kjenner til denne. Med Picasa Uploader kan du laste opp bilder tatt på telefonen til dette arkivet. Programmet støtter også mange andre plattformer og du kan selv knytte programmet opp mot forskjellige strømmer. Et program som gjør mobil bildehåndtering lettere.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *